Man of Steel

New%20Man%20of%20Steel%20Poster[1]Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!!Clark Kent is Superman!!!NOT END OF SPOILERS!!!

Man of Steel е поредната неуспешна адаптация на DC за последните години. Но поне не е толкова зле, колкото Green Lantern. Зак Снайдър режисира, Дейвид Гойър е сценариста, а Кристофър Нолън седи в надписите само за да се излъжат хората, че правил нещо освен да дава акъли. Триото са се опитали да вземат успешните неща от франчайза (космическото мъмбо джъмбо, Лоис Лейн) и са разкарали тъпите (криптонит, червеното бельо).

Едни от най-успешните моменти са сцените с Кевин Костнър, които показват как е бил възпитан Кларк, за да се превърне в Супермен. Другия успешен момент е, че Лоис Лейн веднага разбира кой е Кларк и това я прави безкрай пъти по-умна от всички други нейни инкарнации. Фактът, че я играе Ейми Адамс също помага.

Superman Returns беше оплют заради пълната липса на екшън. Тук кютек има колкото искаш. Има две битки, които заслужават внимание. Едната е между Супермен, Фаора и Джакс (два воина на Зод), а другата е със самият Зод. На места има хаос, защото криптонците са супер бързи и докато се усетиш половината небостъргачи в Метрополис вече ги няма. Тъпото е, че във финалния сблъсък Супермен счупва врата на Зод, за да спаси безащитни хора. Тук е редно да се каже NOT MUH SUPAHMAN!, защото принципно Супермен не убива. Аз лично нямам особен проблем с това. Верно, че Зод можеше да бъде неутрализиран по стотици други начини, но Гойър и компания са решили да заложат на драматизма, а не на логиката.

Останалото са просто филър сцени, за да се запълнят два часа. Метрополис и Дейли Планет са доста слабо представени. Лорънс Фишбърн е Пери Уайт (oh, the ironical racebending), няква мацка е Джими Олсън. Предполагам, че това не е тънка препратка към травеститските години на героя, а просто поредната промяна тип lol edgy stuff. А Ломбарди го играе Майкъл Кели, който хич не е подходящ.

Хенри Кавил се спрява като Супермен. Имаше една-две прекалено драматични сцени, в които лицето му се смачкваше от страдание, но останалото беше напред. Интересно ще е как ще играе тайната си самоличност в Man of Steel Rises, защото тук дефакто Кларк го има за 20 секунди. Майкъл Шанън като Зод крещи повече от Бътлър в 300. Жалко, защото талант има, но явно Снайдър не може да го намери. За сметка на това командващата на Зод, Фаора (Антье Трауе) беше супер интимидираща и секси. Останалите актьори, които заслужават внимание са: Кристофър Мелони като полковник с кодовто име Guardian, което си е яка препратка. Ричард Шиф като доктор Емил Хамилтън. Той пък умря накрая и май няма да се превърне в злодей. Ръсел Кроу играе Джор Ел, но през повече време е само за инфодъмп. Даян Лейн е Марша Кент и също не е особено полезна.

Напълно очаквано и музиката на Ханс Цимър е на типичното си средно ниво. Няма никакви особено запомнящи се мелодии и въобще не допринася с каквото и да е, а бледнее мощно. На този етап по-добре да бяха оставали музиката на Джон Уилямс както бяха направили в Superman Returns.

Много още може да се говори. Например за очевидния product placement, и недоклатената камера, от която ти се драйфа, или ужасните lens flare в налото, но те не са важни. Като цяло, Man of Steel е поредната лента, която доказва, че DC и Warner Bros. си нямат никаква идея как да адаптират героите си (с малки изключения като Batman). Хубавото за тях е, че ще спечелят пари от него, но не знам дали това е хубаво и за нас.

Оценка: 7/10

Прилича на: честно казано на нищо не прилича

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 1, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: