Monsters University & World War Z

MonstersUniversity-poster[1]Monsters University

Автор: ThunderWolf

Oтдавна вече се говори, че Pixar не са това, което бяха. Cars и Cars 2 развалиха перфектния рекорд на студиото и след това всички започнаха да гледат със съмнение на всеки следващ нов проект. Когато обявиха, че ще видим prequel на прекрасния Monster Inc. всички затаиха дъх в очакване дали ще е хит или не.

Вторият опит често се проваля, вместо да проработи и да създаде очакваното чувство на удовлетворение, но тук Pixar работят на пълни обороти. Великолепен сценарий, съчетан с въздействащи визуални картини и новак режисьор изпълнен с енергия успяват да превърнат Monsters University в поредния хит на компанията.

Като повечето произведения на Pixar и Monsters University успява благодарение на уникален дизайн и плътно изградена история с пълнокръвни персонажи. Движещите са картини няма какво да ги коментирам, вие и сами може да ги видите. Сценарият обаче си заслужава подробно хвалебствие. Историята започна с типична колежанска история и продължава с такава, но тя пък една от най-добрите в последните няколко години и може да се съревновава само с тази на Community (също така има странно количество герои, които наподобяват тези от сериала). В един момент края изглеждаше като доста клиширан и претупан, но в следващите пет минути всичко се промени и оценката изведнъж се вдигна с неопределено количество.

Не мога да пропусна и дублажа, който принципно е най-голямата критика при анимациите. Този път обаче всичко беше повече от доволно. Всеки от главните актьори си беше озвучен както трябва, а героят на Съли, който принципно е озвучен от Джон Гудман беше просто прекрасен. Все пак при първа възможност ще го гледам с оригинално аудио, за да мога да се насладя на Нейтън Филиън, Обри Плаза и другите актьори. Най-впечатляващият образ беше на dean Hardscrable или по нашески декан Сухарска – ужасяваща комбинация между дракон, стоножка и стара мома. Сигурен съм, че Хелън Мирън се е справила чудесно с ролята.

Ако някой някога е имал съмнения, че Pixar вече не са това, което бяха, то Monster University е филмът, който ще ги разубеди. А аз с нетърпение очаквам следващите им оригинални и не чак толкова оригинални проекти.

Оценка: 8.5/10

Прилича на: Monsters Inc.

World_War_Z_Poster_3_24_13[1]World War Z

Автор: ThunderWolf

BRAINSSSS!!!SPOILERSSSS!!!!BRAINSSSSS!!!!

World War Z изглеждаше като проект, който е обречен на провал от самото начало. Книгата не може да се адаптира, защото е просто разкази на очевидци свързани със зомбитата без общ сюжет и без общи герои. Сценарият е претърпял съществена промяна по време на снимките и е било нужно забавяне шест месеца, за да може да се заснеме новият финал. За щастие на всички обаче крайният продукт е гледаем, че даже и качествен.

Марк Фостър е режисьор с разнообразно резюме. Тук може да се каже, че се е справил. Екшънът не е в големи количества, но когато има зомбита на екрана събитията изглеждат… епично. Моментът, в който зомболяците катерят еврейската стена си беше бая зрелищен.

Не си мислете, че филмът има нещо общо с книгата по която е правен. Единственото нещо, което е останало е заглавието и препратки, които най-вероятно са случайни. Измислен е изцяло нов сюжет, който проследява Брад Пит из целия свят докато той се опитва да разбере как да се спаси от зомбитата. Простичка история, но изпълнена така, че да работи. Зомбитата са мощно кофеинови. Също така притежават тъпа, но странно логична слабост, чрез която бяха победени или поне ще бъдат победени в евентуалните продължения.

Актьорският състав се състои от… Брад Пит. Всички останали актьори имат не повече от три сцени и не правят абсолютно нищо. По-известните са James Badge Dale, David Morse и Matthew Fox. От тях Fox e изтеглил късата клечка и поради редица промени по сценария, ролята му е принизена до три сцени с пет реплики и нито един close up. Ако не знаете, че е той може дори да не го познаете.

Общо взето World War Z е изненадващо биващ представител на зомби жанра, който вече се пренатрупа с представители.

Оценка: 7.5/10

Прилича на: BRAINSSSS!!!!

Не прилича на: книгата World War Z

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 5, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: