Elysium/Red 2

elysium_ver2_xlg[1]Elysium

Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!! Някой умира. И после го съживяват. След това друг умира и не го съживяват.

След като първият филм на Нийл Блокамп беше супер дупер якият инди sci fi District 9 не ми оставаше нищо друго, освен да чакам Elysium с нетърпение. За съжаление чакането не си заслужаваше.

District 9 спечели зрителите с новаторски стил, социален коментар, интересен сетинг и забавен главен герой. Elysium имаше всички предпоставки да е, ако не по-добро, то поне също толкова яко. В крайна сметка не стига, че не е толкова як, ами даже е по-зле.

Единственото, което има е A-list каст, огромен бюджет и интригуваща (но недоразвита) концепция. Все неща, които сами по себе си са достатъчни да направят свестен продукт, но явно не става само с ядене, а трябва и акъл.

Екшънът е як, но само толкова. Има няколко момента, в който е наистина добре заснет, но те не са повече от…три. Slow motion кадрите бяха хубави, но също прекалено малко. За тези пари можеше да има малко повече епика. За сметка на това космическите кадри на станцията са доста впечатляващи и вдъхновяващи.

Сюжетът е пълен с клишета и евтина драмичка завъртяни в приказка за утопизма и антиутопизма. Сетингът има потенциал, но той въобще не е развит. За разлика от District 9 нито една от социалните теми тук не е разгледана в цялата същност, а само е загадната, колкото да се каже, че я има. Финалът пък е мощно предсказуем и няма почти никаква кода или епилог. В момента, в който Мат Деймън спасява всички, всичко свършва.

Актьорският състав е добър, но никой нищо не прави. Мат Деймън е плосък и безличен и не подлежи на никаква промяна. Нито положителна, нито отрицателна. Героят му просто си е типичен добряк, който е имал тежък живот. Шарлто Копли играе юбер мега войникът и изпълнението му няма нищо общо с това на Викъс от District 9, освен тежкият африкански акцент. Това хич не е добре. Джоди Фостър е още по-зле, защото през цялото време изглежда като голям злодей, а накрая си взима като random redshirt без да е направила нищо смислено. Wagner Moura e единственият, който се опитва да играе, но вкрайна сметка изглежда като ядосан инвалид, който просто изплюва репликите си. Останалият каст се състои от Alice Braga, Diego Luna, Michael Shanks, William Fichtner и Faran Tahir. Те са още по-незабелижими.

Като цяло Блокамп разочарова с второто си предложение. Дано следващият му проект да е повече инди sci fi и по-малко комерсиален блокбъстър, че трудно ще си запази реномето на талантлив южноафриканец.

Оценка: 7/10

Прилича на: District 9, Oblivion

RED_2_poster[1]RED 2

Автор: ThunderWolf

RED 2 (или БСП 2 по нашенски) е един от тези филми, за които няма причина да съществуват, но въпреки това го правят. Предната част беше адаптация на комикс на Warren Ellis и нямаше нищо общо със source материала си. От сериозен трилър го бяха превърнали в екшън комедия. Продължението му пък е комедия с някви трилър елементи и една две екшън сцени. Първият RED приличаше на добра алтернатива на The Expendables, докато този прилича на Сърдити старчета с къртечници. Основният проблем е, че не са знаели накъде да се насочат. Макар че комедията е надделяла има няколко момента на сериозен шпионски трилър тип Джеймс Бонд, които изглеждат като лоша кръпка.

Брус Уилис и Мери-Луиз Паркър са се превърнали в някаква семейна двойка със скучен живот и оттук идва голяма част от тъпата комедия. За сметка на това Джон Малкович е още по-забавен от предната част, макар да го избива на пародия и идиотизъм. Хелън Мирън отново е badass с пушка и не прави нищо особено. Новите попълние са Антъни Хопкинс като изкуфяло старче, Катрин Зитра Джоунс като руски генерал и Byung-hun Lee, който вече се превръща в go to азиатеца в редица продукции.

Един вид тъпа работа. А като знам, че ще има и RED 3, не ми се мисли до какво дъно ще стигнат.

Оценка: 6/10

Прилича на: RED, The Whole Ten Yards

Не прилича на: истинското БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака

Advertisements

~ от Blog of Idiots на август 22, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: