Kick Ass 2/R.I.P.D.

kickass_two_xlg[1]Kick-Ass 2

Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!!! Няма, защото така и не разбираме какъв вкус имат злите пишки!!!!

Kick-Ass беше комикс, с който Марк Милар се опитваше да е релевантен и edgy и жестоко не успяваше. Адаптацията обаче се оказа изключително приятна изненада. Филмът беше забавен, непретенциозен (въпреки претенциозния оригинал), великолепно заснет и изигран, с перфектен саундтрак и с няколко сериозни моменти, които изпъкваха яко на фона на абсурдните. Kick-Ass 2 се опитваше да е още по-grimdark and edgy и адаптацията му отново се оказа по-интересна, но за жалост не чак толкова, колкото ни се искаше.

Подобно на предната част, Kick-Аss 2 пародира и сатиризира супергеройския жанр. Основната разлика е, че просто не е толкова як. Kick-Ass беше събитие, защото до тогава нямаше такова произведение, което да показва колко абсурдни биха били супергероите в реалния свят. След него обаче се появиха няколко подобия (като Super на Джеймс Гън). И така Kick-Ass 2 загуби малкото шансове за оригиналност, които имаше.

Другият основен недосатък е, че Матю Вон и Джейн Голдман този път не са съответно режисьор и сценарист, а са просто продуцент и изпълнителен продуцент. Jeff Wadlow (Cry_Wolf, Never Back Down) ги замества и просто си личи, че не е толкова талантлив. Елементите, които направиха Kick-Ass такъв хит бяха брилятния сценарии и огромния синхрон между екшън и музика. Тук те предимно липсват. Въпреки, че са успяли да създадат смислен сюжет от комиксите за Hit-Girl и Kick-Ass 2, което си е постижение, диалогът и хуморът просто не са на сто процента. Geek моментите ги има, но са прекалено малко. Няколко противоречиви сцени от комикса са променени, което показва, че продуцентите са били наясно какъв бълвоч адаптират. Екшънът е пълен с колкото искаш насилие, че даже повече, и то е в границите на допустимото. Музиката обаче липсва съвсем. Вместо Prodigy и имаме някакъв generic movie soundtrack и няколко рандом песнички.

Що се отнася до героите и актьорите както и самият Милар каза, Hit-Girl (или Тупалката на български) е по-интересна от Kick-Ass. Така и Chloë Grace Moretz е по-добра от Aaron Taylor-Johnson. Макар да е пораснала Тупалката все още е така сладка, смъртоносна и забавна. А Kick-Ass все още е типичен клиширан мухльо. Christopher Mintz-Plasse от циврещото хлапе в оригинала тук се превръща в циврещ суперзлодей, който се нарича The Motherfucker. Просто, но работещо име. Изпълнението му е една от най-забавните части. Никълъс Кейдж го няма освен на няколко снимки, но за сметка на това е заменен тематично от Джим Кери, който прави почти толкова абсурдно изпълнение. Създателите на комикса Марк Милар и Джон Ромита младши имат камеота в един момент, а в няколко момента има плакати на другите комикси на Милар, защото и тях ги чакат адаптации и трябва да сте наясно с това.

Като цяло, Kick-Ass 2 (този път без превод на българския, защото явно някой се е усетил, колко нелепо звучи Шут в г*за) е забавно филмче, в което няма нищо оригинално и са го направили само, защото има хора, които ще го гледат. Но въпреки това си заслужава поне едно гледане.

Оценка: 7.5/10

Прилича на: Kick-Ass

Не прилича на: комикса Kick-Ass 2

RIPD-poster2[1]R.I.P.D.

Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!! Поредната тъпа комиксова адаптация с Раян Рейнълдс!!!!

Преди години имаше един актьор с името Раян Рейнълдс, който беше доста забавен и има таланта да стане голяма комедийна звезда. Пет неуспешни комиксови адаптации по-късно имаме актьора Раян Рейнълдс, който е толкова изпаднал, че е просто смешен.

Всяка година имаме поне една комиксова адаптация, който не е за супер герои, а е просто някаква фантастична или криминална история. Тези произведения винаги са съмнителни. Най-вече, защото не може да знаеш какво да очакваш от тях. Но ако сте гледали поне един трейлър на R.I.P.D знаете, че това e Man in Black with Dead People. И най-вероятно знаете, че не струва.

R.I.P.D или Rest In Peace Department се проваля, защото в него няма нищо оригинално. Ама абсолютно нищо. Сюжетът е предсказуем и безинтересен. Ефектите са свестни, но дизайна на мъртвите е умряла работа. Джеф Бриджис преиграва мощно и само акцентът му е забавен. Още по-зле се получава, когато трябва да произнесе очевидните реплики писани за Зак Галифаникакинакис, който трябваше да играе първоначално ролята. Раян Рейнълдс е толкова тъжен, че това е поредния му провал, че даже не се и опитва. Кевин Бейкън пък е злодеят, което беше тотална изненада за мен, тъй като го нямаше в нито един от трейлърите, които бях гледал. Mary-Louise Parker и Stephanie Szostak (Iron Man 3) са мацките и толкоз.

С две думи R.I.P.D. не може да се бори за нищо освен за най-точен, но малоумен превод на българския, защото, ако има нещо по-смахнато от БСП, то това е РПУ „Оня свят”.

Оценка: 5.5/10

Прилича на: Man in Black, Man in Black 2, Man in Black 3, Man in Black 4, Man in Black 5

Advertisements

~ от Blog of Idiots на август 26, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: