The Counselor / Ender’s Game

the-counselor-poster-internationalАвтор: ThunderWolf

The Counselor

O, Ридли, защо го направи. Защо режисира сценарии на Кормак МакКарти. Кой те излъга, че това ще е по-добре от продължение на Prometheus. Искаше ми се да гледам нещо което да е качествено или поне нещо, което да ми хареса. Но както се оказа The Counselor не е нито едно от двете.

Първото нещо, което трябва да кажа е, че макар Ридли Скот предимно да го е загубил („го“ бидейки умението да режисира) в този случай вината не е негова. Вината е на МакКарти и неговия сценарий. Феновете на писателя ще пищят до небесата, но хората, които очакват нещо по-мейнстрийм със сигурност ще бъдат разочаровани. Вместо да получим стабилен трилър, който да държи зрителя в напрежение получаваме някаква философска чикия, в която героите си размятат някви мисли все едно са статуси от Facebook. А финалът е по-ясен от човек с името Ясен. Но пък Камерън Диаз наеба една кола. Когато чух за тази сцена си мислех, че няма да е нищо особено. Просто Диаз ще се помотае около таратайката, малко стриптиз, хахохихи и това е, но не. Сцената беше мощен секс и то от по-странните.

Актьорските изпълнения са единственото нещо, което бих похвалил. Фасбендър е перфектен и последните няколко сцени можеше да го сдобият поне с няколко номинации за различни награди, но поради претенциозния характер на творбата това няма да се случи. Камеран Диаз, макар че е с най-малко талант се спрява направо изключително. Може би защото ѝ се налагаше да играе за разлика от Брад Пит и Хавиер Бардем, които просто имаха смешни прически и си казваха репликите все едно са в кварталната кръчма. Пенелопе Круз няма да я коментирам. Нейната роля беше от по-плоските, а в случая това казва достатъчно. Натали Дорнър, Горан Вишнич, Джон Легуизамо и Дийн Норис имат камеота, които направиха скуката не чак толкова скучна.

Общо взето слаба работа. Ридли трябва сериозно да преосмисли бъдещето си творчество, а МакКарти да си пише романите и да не се бърка в Холивуд.

Оценка: 6/10

Прилича на: no frelling idea, но предполагам, че прилича на повечето книги на МакКарти

enders_game_ver20_xlgEnder’s Game

Тази статия е от гледната точка на човек, който е чел книгата, защото това започна да ми става навик (особено, когато се адаптират яки неща). Но все пак ще се опитам да спомена и някои неща, които може би щях да забележа, ако не я бях чел.

Ender’s Game ми хареса. Защо ли? Защото се придържаше плътно по книгата. Всеки важен елемент беше представен подобаващо и всички излишни моменти бяха премахнати. Така се е получил стегнат филм, който не губи и минута в излишни сцени… И все пак може би трябваше. Ако не бях чел книгата можеше да ми се стори, че героите са доста неразвити. Особено децата, които се открояват единствено заради външния си вид. Можеше да усетя и схематичното представяне на нещата. Липсваше усещане за напражение. Ендър през 20 минути се издигаше нагоре в ранковете и макар да си личеше, че му е трудно, не се усещаше много.

Иначе останалото беше наред. Гавин Худ си изяде голяма омраза около X-Men Origins: Wolverine, но умните хора знаят, че вината не е негова и той все още може да създаде гледаеми неща. Специалните ефекти бяха на ниво, а единственият недостатък на битките беше, че са прекалено малко. Целият каст беше подбран перфектно и дори мазният недорасляк от Хана Монтана се справи супер като Бонзо Мадрид.

Вкратце Ender’s Game не е типичният холивудски блокбъстър, а една интелектуална фантастика, която си заслужава гледането. Но бих ви препоръчал първо да прочетете книгата.

Оценка: 7.5/10

Прилича на: книгата

Не прилича на: предните произведения на Гавин Худ

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 8, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: