Frozen

FROZN_014M_G_ENG-GB_70x100.inddАвтор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ за всички плот туистове из сюжета. Повече са отколкото изглеждат.

Дисни отдавна са се наложили на пазара като компанията, която прави най-зарибяващите анимационни филми за малки момиченца и както изглежда ще е така още дълго време напред, защото Frozen е може би най-добрата анимация за тази година. А като гледам какво ще излиза през 2014 може и да там да се нареди.

На пръв поглед нещата изглеждаха зле. Трейлърът беше ужасен и приличаше на нещо, което Dreamworks са скалъпили в свободното си време. А дизайнът на героите е едно към едно с Tangled. Единствените разлики са, че мацките имат по-къси коси, пичовете нямат толкова големи носове, конят се е превърнал в елен и за финал са добавили огромни количества сняг за цвят. В крайна сметка единствената прилика с Tangled e, че и двата са супер яки. А, също така Рапунцел и Флин имат blink and you will miss ‘em камео в началото. Това може би обяснява приликите. Всички в света са братовчеди и си приличат.

На повърхността Frozen изглежда като всички останали принцесешки творения на Дисни, но всичко това е част от хитрият им bait and switch. Любовта от пръв поглед не е това, което изглежда, а всъщност е Game of Thrones style интрига. На финала нито една от двете принцеси не се омъжи за принца, което сигурно е първият такъв случай в историята на компанията. А магическата целувка за малко да се окаже целувка между сестри, но в крайна сметка въобще я нямаше. Малкият снежен човек, който в трейлъра приличаше на по-досаден и малоумен Джар Джар Бинкс всъщност беше забавен и въобще не беше дразнещ. Може би защото се появи по средата на историята и като цяло екранното му време беше мъничко. Също така злата вещица липсва и е заменена с някаква комбинация между Rogue и Iceman, която просто не може да контролира силите си. А най ме изненадаха троловете, които не изтролиха нито веднъж. Доста тролско от тяхна страна…

Актьорският състав е изненадващо пълен с неизвестеняци, които могат да пеят. Българските озвучители също се спряваха. Кристен Бел е единствената известна актриса от оригиналния актьорски състав и влиза в ролята на по-чудатата принцеса. И естествено се спрява чудесно. А пеенето ѝ е просто WOW. Никога не съм си представял, че такова малко същество може да изкара такъв глас. Останалите са Идина Мензел (Glee) като другата принцеса, Джонатан Гроф (oтново Glee) като пича, който продава сняг. Джош Гад като снежният човек и Сантино Фонтана като Ханс. Фамилията му не беше Грубер, което си е пропиляна възможност тъй като щеше да обясни държанието му. Алан Тъдик също има роля като някакъв зарибен кльощав дядка.

Другата част, в което Frozen успява освен десетките плот туистове, са песните и музиката, които са особено яки. Песните най-вече. Определено са на нивото от ренесанса на Дисни. Повечето от тях ще ви се забият в главата и най-вече в устата и ще си ги припявате няколко дена след като сте напуснали кино залата и поне аз го правя в момента. Най-забелижителните са Love is a Open Door. Песен, на която ще гледате с друго око след финала и Let it Go, която не може да не получи поне една номинация за Оскар.

Като цяло Дисни отново удрят джакпота благодарение на страхотен сценарий, оригинална идея, Кристен Бел, зарибени песни и stuff.

Оценка: 8.5/10

Прилича на: Tangled

Не прилича на: другите анимации за принцеси на Дисни

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 23, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: