The Wolf of Wall Street

the-wolf-of-wall-street-poster-1Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!!Много ще са. Но толкова колкото думата fuck.

Сезонът на Оскарите започна и The Wolf of Wall Street ще е първият филм със статия, защото той е един от малкото, които дават по кината. Ето ги и моите мисли по случая:

1. Можеш да научиш стар Скорсезе на нови номера.

Мартин Скорсезе е режисьор с техника. Но стилът му винаги е бил от по-класическите. Тук обаче не е така. Главният герой Джордан Белфорт постоянно чупи четвъртата стена и говори на зрителите по начин наподобяващ сериала House of Lies. Сцените, в които персонажите са надрусани са заснети по някакъв реалистичен сюреалистичен (знам как звучи) и имат различни continuity errors. Като цяло се е получило нещо по-различно, което винаги е добре дошло.

2. 569.

Петстотин шейсет и девет не е времетраенето, макар че изглежда така, а броя на споменаването на думата fuck и нейните вариации. Тази бройка го превръща в игралния филм with most fuck. И това го казвам на всички нива. Но пък, ако не знаех, че това е новият рекордьор нямаше да ми направи такова впечатление. Може би защото всяко използване беше на място или защото съм гледал прекалил с гледането на Тарантино.

3. Дължината има значение.

Не, не говоря за изкуствения пенис в сцената, където Джона Хил онанира. Говоря за времетраенето, което е забелижителните 179 минути. Това са три часа, ако ви е трудно да го сметнете. Отдавна не съм гледал нещо толкова дълго, което да не е било 150 милионен блокбъстър и това ми дойде множко. След вторият час започнах да си мисля колко сцени можеше да бъдат съкратени, за да се намали поне около половин час ненужен материал. Не знам защо Скорсезе толкова е настоявал за всичко, но някои части, особено речите на Белфорт, можеше да се намалят.

4. Лео отново ще се размине със златното човече.

Леонардо ДиКаприо отдавна вече е талант от класа, а не младото пишлигарче, по което всички пикли припадат. И тук изпълнението му е на сто процента. Но Оскар няма вземе да колкото и да го заслужава. Ролята е интересна макар, но и еднопластова. Не мисля, че журито ще се впечатли, а и тази година има актьори с по-заслужаващи изпълнения.

5. The Walking Leo.

Едно от нещата, които трябва да знаете за The Wolf of Wall Street e, че е предимно комедия. Може да изглежда като тежка драма за пари, наркотици и проститутки, но всъщност е комедия за пари, наркотици и проститутки . Сцената, която получи най много смях в залата беше, когато ДиКаприо се надруса толкова, че не можеше да говори и да върви. Все едно гледах десет минутно прослушване за The Walking Dead. Лео беше толкова добър, че си помислих как от някой храст ще изскочи Рик Граймс, ще погледне изтерзано и ще пусне един куршум в кратуната на ДиКаприо.

6. Матю Маконахи се намира на работа.

Иронично първият кандидат с реални шансове да прецака Лео за Оскара тази година е Матю Маконахи. Той тук има около три супер забавни сцени в началото. Маконахи изведнъж е навсякъде с два филма номинирани за Оскар и един сериал на HBO, който започна скоро. Ако сте гледали трейлъра знаете какво да очаквате.

7. Джон Бертнал още повече.

Шейн от The Walking Dead също се изживява в светлините на прожекторите. Освен тук миналата година участва и в Grudge Match и Mob City. За разлика от Маконахи обаче той няма да получи Оскар и никой няма да му запомни истинското име. Но все пак е хубаво, че участва в продукции, които заслужават да се гледат. Дори и когато прилича на италиански порно актьор.

8. Режисьори или актьори.

Останалата част от актьорския състав се състои от пълни рандоми плюс няколко актьора, които всъщност са режисьори. Роб Райнър, Джо Фавро и Спайк Джоунз имат малки роли. На Джоунз ролята е толкова малка, че даже го няма в началните надписи, а аз не успях дори да го забележа въобще. Яко е, че Райнър се е завърнал към актьорската игра след толкова години зад камера. А Фавро можеше и да го махнат, защото той беше само някъв exposition device.

9. Каква е поуката?

Отговорът е лесен. Няма такава! Ако историята на Джордан Белфорт беше някаква притча щеше да ни научи, че ако имаш пари дори и да лежиш в затвора ще си на уютно място. Или ако сте от по-умните ще разберете, че не трябва да правите като Белфорт, защото той е лош човек и вие може да нямате същия късмет като него.

В крайна сметка The Wolf of Wall Street e поредната страхотна колаборация между Ди Каприо и Скорсезе и си заслужава гледането.

Оценка: 8/10
Прилича на: Wall Street, Wall Street 2: The Electric Boogaloo, House of Lies

Advertisements

~ от Blog of Idiots на януари 22, 2014.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: