Robocop

x6ash7nzisfcsisgq4u7[1]Автор: ThunderWolf 

1. Hollywood strikes again.

Само февруари месец сме, а вече имаме първият ребуут на известна поредица от 80те години. Този път не са се провалили с гръм и трясък, а са успели да направят нещо гледаемо. Никога не съм бил голям фен на Робокоп, но оригиналите са си прилично забавление, макар да имаха съмнителни качества. Римейкът като всички такива е ненужен, но не беше тотално зле.

2. Brazilian Robocop.

Всички знаем как работи Холивуд. Някой чуждестранен режисьор става известен и за да не умре от глад в родината си, решава да направи англоезичен блокбъстър. Естествено на пича му дават да прави някакъв римейк, който никой не иска да гледа. Не му дават никаква креативна свобода и когато всичко се проваля режисьорчето подвива опашка и се завръща у тях си. Тук ситуацията е същата. Хосе Падиля стана популярен с бразилския Elite Squad. Криминална драма за полицейската корупция. Robocop е първият му холивудски проект и най-вероятно последен. След като сподели, че Robocop е „най-лошото изживяване в живота му” предполагам, че няма да бърза със следващия си Холивудски проект.

3. RC-13

Всички модерни блокбъстъри вече са с рейтинг PG-13, защото продуцентчетата им са уплашени, че R рейтинга няма да им докара достатъчно доларчета. Принципно това не е проблем, защото не е необходимо да имаш кръв навсякъде за ефектен екшън. Тук обаче екшънът е малко и не е особено визуален. Нямаше да имам проблем с това, ако историята я биваше повече, но беше от по-кухите.

4. Robocops wife.

За разлика от предните части тук семейството на офицер Алекс Мърфи играе голяма роля. Половината от сюжета се върти около тях, а другата половината около транзицията на Мърфи. Свежа промяна, но като цяло не успява да създаде нужното количество драма за да е значима. Единственото, което постигна е да даде на Аби Корниш повече причини да реве на големия екран.

5. The Man behind the mask.

Актьорът, който играе Робокоп никога не е имал значение. И тук това важи в пълна сила. Джоел Кинеман е рядко неизвестен и нито в сцените като Мърфи, нито в тези като Робокоп показва някакъв талант. Един вид напълно подходящ за ролята. За сметка на това поддържащият каст е страхотен. Майкъл Кийтън, Гари Олдман, Самюел Л. Джаксън, Джаки Ърл Хейли, Джей Баручел и Дженифър Ейл. Всички се спряват перфектно. Дори и тези, които нямат какво да играят, а те са всички без Олдман.

6. Once you go black, you never go back.

Признавам си. Черният костюм на Робокоп ми харесва повече от оригиналния. Без сарказъм наистина е “more tactical”. Сребърната тенекия ми изглежда като остаряла реликва от 80те. Зарадвах се като видях, че черният Робокоп ще има повече екранно време, а сивия ще го има само в началото и малко накрая.

7. Black is the new female.

Не стига, че новият Робокоп е черен, ами и неговият партньор е черен. Не само това, ами е и мъж. Офицер Ан Люис се е превърнала в Джак Люис изигран от Майкъл К. Уилямс (Омар от The Wire). Това принципно не е лоша промяна като изключим сексизма, но ролята е супер малка и има само една яка реплика. Уилямс определено заслужава повече.

8. The MOTHERFUCKING Novak Element.

Един от най-интересните моменти в оригинала на Верховен беше ролята на медиите. Тези моменти ги има и в тази версия и то им е отразено още по-голямо внимание. Самюел Л. Джаксън играе Пат Новак, който е водещ на политическо предаване, което обяснява колко са велики Съединените Американски Щати, като показва всички отрицателни неща свързани с държавата. Намесата в Близкия изток, корпоративна и медийна манипулация и други. За феновете на Джаксън финалната сцена ще е от особено значение, защото въпреки PG-13 рейтинга са успели да вмъкнат едно motherfucking, макар и цензурирано.

9. One liners, one liners nowhere

Оригиналните части имаха няколко реплики, които са се превърнали в култ. За жалост само две от тях са си намерили място тук. Едната е “Dead or alive, you are coming with me.”, a другата “Thank you for your cooperation.” Първата беше поднесена по-различен начин от оригинала и не бих казал, че е по-добре. Втората биваше малко повече. ”Your move, creep.” и “Thank you for not smoking.” не са се докопали до завършената версия.

С две думи Robocop от 2014 не е най-лошият римейк, който съществува, но не е и нещо особено оригинално.

Оценка: 7/10

Прилича на: Robocop (1987), Robocop 2 (1990), Robocop 3 (1993)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на февруари 25, 2014.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: